Marmeláda

Marmeláda

Naše marmeláda. To je u nás doma pojem! Děti se vždycky ptají – máme ještě naši marmeládu? Děláme ji tak z patnácti kil ovoce, protože ji pak nosíme na návštěvy a po kamarádech, a dokonce ji s sebou vozíme i na dovolenou a u snídaní si pak libujeme, že tu naši máme stejně nejraději! Většinou to ale dopadá tak, že v únoru už žádnou nemáme!

S Tomášem připravujeme marmeládu už čtyři roky. Na začátku jsme se přeli o možství cukru a pektinu. Každý rok se na mě zlobil, že jsme loni ZASE nenapsala přesný recept, jen těch svých pár bodů a šipek, a že to nikdo nepřečte! Letos jsem ji poprvé udělala sama, protože na trhu jsem zrovna chytla poslední jahody a první meruňky a druhý den jsme měli odjíždět na dva týdny na dovolenou. Bylo to jasný: TEĎ, NEBO NIKDY!

Tip: Doba pečení se u jednotlivého ovoce trošku mění, záleží na druhu a velikosti. Důležité je, aby upečené ovoce bylo měkké a šlo dobře rozmačkat. Peckovité ovoce upeču celé a teprve pak vyndám pecky, nebo je klidně můžete nechat ve skleničkách.

Doba přípravy: celkem cca 1½ hodiny (příprava záleží na ovoci – jahody se musí odstopkovat, pečení asi 35-40 minut)

5 kg očištěných jahod nebo celých, nevypeckovaných meruněk
1½ kg třtinového cukru
2 vanilkové lusky
45 g přírodního citrusového pektinu
1 citron

BJU marmeláda

1. Než se dám do samotné přípravy marmelády, nachystám si sklenice a víčka a opravdu pečlivě je umyju horkou vodou (můžete použít i hrnec s probublávající vodou) a pak je důkladně osuším.

2. Předehřeju si troubu na 180°C. Ovoce nasypu na hluboký plech – je důležité, aby bylo blízko u sebe – a vložím do trouby.

3. Pak si vezmu část cukru (cca 500 g) a promíchám ho s pektinem. Zamezím tím hrudkování marmelády.

4. Po 10-15 minutách vyndám plech z trouby, ovoce rozmačkám mačkadlem na brambory a zasypu cukrem. Přidám na čtvrtiny nakrájené vanilkové lusky a promíchám. Na 15 minut vrátím do trouby. Poté plech vyjmu z trouby, přidám cukr smíchaný s pektinem, šťávu z celého citronu, promíchám a vrátím do trouby na posledních 5 minut.

5. Plech vyndám z trouby, marmeládu ochutnám, případně ji dochutím citrónem a zkontroluju její hustotu. Měla by být tak akorát řídká, u nás to znamená, že pomalu stéká po lžíci.

6. Finále! Teď je potřeba postupovat opravdu precizně! Okraje sklenici musí zůstat čisté, aby se vám marmeláda nekazila, tak si při nalévání dejte pozor – klidně použijte trychtýř, nebo marmeládu nalijte do teplovzdornému džbánu a plňte sklenice s jeho pomocí.

7. Sklenice naplněné marmeládou zavíčkuju, otočím dnem vzhůru a nechám je tak do vystydnutí.

_MG_0198

_MG_0385

_MG_0393

_MG_0418

_MG_0448

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *